Remissvar till SOU 2024:26 gällande utvärdering av sjukförsäkringens regelverk
Tre remissvar till utredningen som utvärderat de förändringar i sjukförsäkringens regelverk som genomfördes under 2021 och 2022.
Tre remissvar till utredningen som utvärderat de förändringar i sjukförsäkringens regelverk som genomfördes under 2021 och 2022.
Försäkringskassan gjorde gällande att NN kunde genomgå ytterligare arbetslivsinriktade insatser i form av arbetsträning och att det därför inte kunde bedömas om arbetsförmågan är stadigvarande nedsatt.
Kammarrätten konstaterar dock att det av intygen framgår att NN aldrig påbörjat förstärkt arbetsträning eftersom ingen arbetsplats kunde anpassas tillräckligt efter hennes behov.
Kammarrätten anser att hjälpbehoven är av sådan karaktär och omfattning att personlig assistans ska beviljas enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Vid omprövning nekade Försäkringskassan henne sjukpenning och så även förvaltningsrätten. Kammarrätten gör dock en annan bedömning, bland annat av hänsyn till vad som krävs i ett arbete som är normalt förekommande.
Förvaltningsrätten i Jönköping Högskolan i Borås beslutade att stänga av NN från studier vid högskolan under 8 veckor. NN yrkar att beslutet ska upphävas och anför bl.a. följande. Hon har
Socialnämnden anför att sökande kan föra mat till munnen självständigt. Att hon inte orkar fullfölja måltiden eller har en allmän ovilja är inte skäl att betrakta behovet som grundläggande. Inte heller är eventuell risk för kvävning ett grundläggande behov vid måltider, utan är att betrakta som tillsyn som ett annat personligt behov.
Försäkringskassan betalade ej ut sjukpenning eftersom sökande inte medverkade vid utredningsåtgärd.
”Ur ett rättssäkerhetsperspektiv kan det noteras att den som agerar motpart i den rättsliga prövningen också är den part som styr utformningen av och innehållet i bevisningen. ”