Narkoleptiker nekas sjukpenning

Innehåll

Kammarrätten Stockholm dom 2020-03-04 med mål nr. 7874-19

Bakgrund

Enligt personens läkarintyg har aa dagsömnighet, emellanåt kataplexier vid emotioner, ESS 18, sömnparalys samt hallucinatoriska drömmar på nattetid med störd nattsömn. Dessutom har aa excessiv dagtrötthet och känner dig konstant yrvaken, trött och okoncentrerad. I ett av läkarintygen bedömer läkaren att det i inte finns möjlighet för aa att kunna fungera mer än 50 % i någon form av arbetsuppgift.

Avslag i alla instanser

Försäkringskassan nekar sjukpenning pga “det inte finns någon närmare beskrivning av hur angivna besvär yttrar sig och påverkar din förmåga till aktivitet. Det framkommer inga konkreta uppgifter om vad du inte klarar av på grund av dina besvär. Dessa behöver tydligt framgå då en diagnos i sig inte kan ge rätt till sjukpenning utan det är dess påverkan på arbetsförmågan som är avgörande vid bedömningen av rätten till sjukpenning. Kammarrätten motiverar avslaget ungefär som Försäkringskassan och Förvaltningsrätten gör. Skälen anses vara att det i intygen inte anges hur ofta besvären infinner sig eller “till hur stor del de kan avhjälpas genom pauser för återhämtning”.

Kommentar

Personen har sök sjukpenning för en period under sommaren 2017. Omprövningen hos Fk sker ett halvår senare. Därefter dröjer det till augusti 2019 för besked om avslag hos förvaltningsrätten. Enligt läkarintyget fungerar personen inte mer än 50 % i någon arbetsuppgift. Ändå skall det motiveras hur ofta besvären infinner sig och om pauser gör skillnad. Däremot var kammarrätten inte enig i sitt beslut, utan ordföranden menade att personen uppfyller kraven och att han därför ska beviljas ersättning. 

Socialstyrelsens kunskapsdatabas sammanfattar narkolepsi med att hjärnan inte kan styra över vakenhet och sömn. Det påverkar djupsömnen och gör att personer med narkolepsi är mycket trötta och sömniga om dagarna och får sömnattacker som inte går att förhindra. Många har också kataplexi. Det är attacker av plötslig kraftlöshet som kan utlösas av starka känslor. Symtomen varierar och påverkar vardagen på olika sätt.

https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/stod-i-arbetet/ovanliga-diagnoser/media/infoblad-och-foldrar/narkolepsi.pdf