Mål om SGI-skydd återförvisas till Försäkringskassan

Innehåll

Klagande

Försäkringskassan

Motpart

AA

Saken

Återförvisning i mål om sjukpenninggrundande inkomst m.m.

Överklagat beslut

Förvaltningsrätten i Luleås beslut den 26 februari 2021 i mål nr XXXXX, se bilaga A

Yrkanden m.m.

Försäkringskassan yrkar att målet återförvisas till förvaltningsrätten för prövning i sak. Försäkringskassan yrkar vidare att förvaltningsrättens beslut tills vidare inte ska gälla (inhibition).

Skälen för kammarrättens avgörande

Enligt 34 § andra stycket förvaltningsprocesslagen (1971:291) får ett beslut genom vilket ett mål återförvisas till lägre instans överklagas endast om beslutet innefattar ett avgörande av en fråga som inverkar på målets utgång. Förvaltningsrättens beslut om återförvisning har inte inverkat på målets utgång. Det får därför inte överklagas, vilket också framgår av beslutet.

Försäkringskassans överklagande ska således avvisas.Vid denna bedömning finns inte skäl att pröva frågan om inhibition av förvaltningsrättens beslut.

Förvaltningsrättens avgörande

Förvaltningsrätten upphäver det överklagade beslutet och visar målet åter till Försäkringskassan för förnyad handläggning.

Bakgrund och parternas inställning

Försäkringskassan beslutade att inte ändra sitt tidigare beslut att AA inte har rätt till en sjukpenninggrundande inkomst och därför inte heller rätt till sökt sjukpenning (se bilaga 1).

AA yrkar att hen ska få rätt till sjukpenning.

Försäkringskassan har inte funnit skäl att ändra sitt beslut.

Skälen för avgörandet

Förvaltningsrätten har i dom denna dag i mål nr 1822-20 upphävt Arbetsförmedlingens beslut den 24 maj 2018 att avaktualisera AA som arbetssökande. Utgången i det målet kan ha betydelse för prövningen av frågorna i nu aktuellt mål. Med hänsyn till instansordningsprincipen finner förvaltningsrätten därför att det överklagade beslutet ska upphävas och målet visas åter till Försäkringskassan för förnyad handläggning. Detta beslut kan enligt 34 § andra stycket förvaltningsprocesslagen (1971:291) inte överklagas.

Omprövning av beslut om sjukpenninggrundande inkomst och sjukpenning

Försäkringskassan beslutade den 23 juli 2020 att du inte hade rätt till en sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det innebar att du inte kunde få sjukpenning. Beslutet gällde från och med den 10 juni 2020.

Anledningen till beslutet var att du inte hade någon inkomst av arbete eller var anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

Begäran om omprövning

Du har begärt omprövning av beslutet. Du beskriver din situation och du menar att du själv trott att du fortfarande var arbetslös och arbetssökande.

Du har bifogat följande handlingar

E-postkonversation med Arbetsförmedlingen. Två beslut från Försäkringskassan daterade den datum till datum. Försäkringskassans utredning i samband med omprövningen

Du har ansökt om sjukpenning från och med den 10 juni 2020 och lämnat in ett läkarintyg för perioden datum – datum . Med anledning av det har Försäkringskassan utrett din rätt till en SGI. Försäkringskassan har tidigare fastställt din SGI från och med den 31 januari 2018 baserad på en årsinkomst på 000 000 kronor och årsarbetstiden 1950 timmar. Du har fått vårdbidrag för ditt barn under perioden december– juni Under perioden 1 februari 2018 – 9 juni 2020 har du inte varit arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Du har inte heller haft någon inkomst från arbete.

Motivering till beslutet

Kvalifikationer för att få en SGI

SGI är den beräknade årliga inkomsten i pengar från en anställning eller en näringsverksamhet i Sverige. Det är bara inkomster från arbete som beräknas pågå under minst sex månader i följd eller är årligen återkommande som kan räknas med i SGI. En årsinkomst som är lägre än 24 procent av prisbasbeloppet kan inte ligga till grund för SGI.

SGI-skydd

I vissa situationer har man kvar sin SGI även om man inte längre arbetar och har inkomst, eller om arbetstiden och inkomsten minskar. Detta kallas SGI-skydd. Perioder med SGI-skydd kan avlösa varandra, men det får inte vara något glapp mellan perioderna, det vill säga en period utan SGI-skydd. Varje situation som ger SGI-skydd har sina specifika villkor.

SGI-skydd vid arbetslöshet

För SGI-skydd vid hel eller delvis arbetslöshet krävs att man står till arbetsmarknadens förfogande genom att vara anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen aktivt söka arbete och vara beredd att arbeta i samma omfattning som fastställd SGI.

Bedömning av din SGI vid omprövningen

För att du ska ha rätt att behålla din SGI när du inte längre arbetar krävs att det finns en oavbruten kedja av SGI-skydd sedan din SGI fastställdes från och med den 31 januari 2018 och fram till din ansökan om sjukpenning från och med den 10 juni 2020. Det gör det inte. Du har inte stått till arbetsmarknadens förfogande genom att vara anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen, aktivt söka arbete eller vara beredd att ta arbete. Därför uppfyller du inte kriterierna för att omfattas av SGI-skydd vid arbetslöshet. Att du trodde att du var anmäld som arbetslös på Arbetsförmedlingen förändrar inte det förhållandet.

Vårdbidrag medför inget specifikt SGI-skydd. Du har inte heller haft någon inkomst från arbete som kan ligga till grund för en ny SGI. Med hänsyn till ovanstående har du inte rätt till en SGI. Din SGI blir därför noll kronor från och med den 10 juni 2020. Eftersom du inte har någon SGI kan du inte få sjukpenning för perioden 10 juni – 30 juli 2020. Försäkringskassan ändrar alltså inte beslutet som fattades den 23 juli 2020.

Bestämmelser som beslutet grundas på

Det här beslutet är grundat på följande bestämmelser:

24 kap. 2 § socialförsäkringsbalken

25 kap. 2 – 3 §§ socialförsäkringsbalken

26 kap. 9 och 13 §§ socialförsäkringsbalken

113 kap. 7 § socialförsäkringsbalken

3 § förordning (2000:1418) om tillämpningen av vissa skyddsbestämmelser för sjukpenninggrundande inkomst.